Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα όργανο του ΝΑΤΟ - Η Σούδα έτοιμη για εμπλοκή

Η Ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται εν μέσω της κρίσης στην Λιβύη, έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια μέσω της βάσης στην Σούδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέμβαση στην Βόρειο Αφρική.
Οι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναμένουν το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη των Νατοικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη με συμμετοχή και της χώρας μας.
Η συμμετοχή της χώρας στις επιχειρήσεις αυτές συνίσταται στα εξής:
- Παραχώρηση χρήσης της ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Σούδας σε ΝΑΤΟικές ή αμερικάνικες δυνάμεις, εφόσον μας ζητηθεί
- Συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων σε περίπτωση ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης.
Η άρνηση από πλευράς της Ιταλίας να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της για επιχειρήσεις στη Λιβύη, καθώς Ιταλία και Λιβύη είχαν υπογράψει το 2008 συνθήκη για απαγόρευση χρήσης του Ιταλικού εδάφους «για οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον της Λιβύης»- φέρνει μια ανάσα από τη χώρα μας το αίτημα για χρήση της Βάσης της Σούδας.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκδιπλωθεί σχέδιο νατοϊκής ή αμερικάνικης επέμβασης στη Λιβύη είναι σαφές ότι θα παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση, βάζοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με τον αραβομουσουλμανικό κόσμο.
Κι ενώ, η Επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ κα Χίλαρι Κλίντον προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη από αμερικάνικα πολεμικά πλοία , οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το στόλο τους στην περιοχή γύρω από τη Λιβύη και τελούν εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, για χρήση της βάσης της Σούδας προκειμένου να αφιχθούν ακόμα περισσότερα πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δηλώνουν ότι εξετάζουν «δικά τους σχέδια και στρατηγικές» για να πιέσουν τη Λιβύη, μεταξύ των οποίων είναι και η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη χώρα και τρόποι προστασίας προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ για να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
Πηγή: Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου